009 

Triptiek: kruisiging


Nummer: 009 Periode: 18e eeuw
Naam: Triptiek: kruisiging Grootte: 37 x 55 cm (open)
Afkomst: Rusland Prijs: op aanvraag


In the midden van dit triptiek is de Kruisiging afgebeeld met vijf heiligen rondom. De maan en de zon zijn in de bovenaan in de hoeken afgebeeld. Bovenaan links en rechts zijn vier heremieten met lange baarden. daaronder staan de Krijgerheiligen: Johannes en Dimitrios, daaronder staan de Heiligen: Charalampus, Zisima, Blasius, Euphemia and Sabbatus.

Bovenaan op het linkerluik is een processie van Bisschoppen en daaronder nog drie miniatuur voorstellingen: de Deesis, Christus “het niet slapend oog”(Nedremannoe Oko); and Moeder Gods Pecherskaja.

Bovenaan op het rechterluik coorespondeert een processie van Heilige Vrouwen met de processie van Bisschoppen. Daaronder zijn drie miniatuur voorstellingen: Christus van de Passie (Spas Strastnoi), de daden van de Beschermengel en het Wonder bij Chonae.

De ikoon is zeer fijn geschilderd, de kleuren zijn delicaat en er is veel bladgoud gebruikt.

Dit triptiek komt uit de collectie van Dr.Eugene de Savitsch, arts en chirurg, kunstverzamelaar en schrijver Washington,D.C.  Deze ikoon is beschreven in de catalogus uit 1951: Russian Ecclesiastical Art, a Desciptive Catalogue of the Savitsch Collection.

 

Voorkant triptiek in gesloten toestandcontact
     

Ikonenarchief op:RussianIcons.amsterdam