070 

Ikoon: Twee Feesten


Nummer: 070 Periode: 17e eeuw
Naam: Ikoon: Twee Feesten Grootte: 26 x 22 cm
Afkomst: Rusland Prijs: verkocht


Twee feesten zijn bijeen gebracht op dit paneel: de Doop van Christus in de Jordaan en de Intocht in Jeruzalem.

Links: De Doop. Tussen twee hoge rotsachtige bergen staat Christus in de rivier de Jordaan. Johannes de Doper raakt zijn hoofd met zijn hand, op de andere oever staan drie engelen. Boven het hoofd van Christus is de duif, het symbool van de heilige Geest, die uit de hemel neerdaalt. Er vallen drie stralen naar beneden, die de heilige Drie-eenheid symboliseren. Bij de doop wordt, volgens de evangelieën geopenbaard door een stem uit de hemel dat Christus de zoon van God is. Het feest wordt gevierd op 6 januari.

Rechts: De Intocht in Jerusalem. Christus trekt, gezeten op een ezel Jerusalem binnen. Hij wordt door de inwoners bij de stadpoort opgewacht. In zijn gevolg de apostelen.

Deze 17e eeuwse ikoon is in de 19e eeuw in een ander paneel gezet. Deze methode werd gebruikt  als het hout van een ikoon beschadigd of broos was geworden. Dit procedé werd vooral toegepast bij ikonen die van grote spirituele waarde waren of gekoesterd werden in de familie of geschonken werden aan een kerk of kapel. Bij deze ikoon zijn mogelijk twee ikonen samengevoegd.contact
     

Ikonenarchief op:RussianIcons.amsterdam