A019 

Ikoon: Evangelist Markus


Nummer: A019 Periode: vroeg 17e eeuw
Naam: Ikoon: Evangelist Markus Grootte: 49 x 39 cm
Afkomst: Rusland Prijs: verkocht


Markus schrijft de eerste woorden van zijn evangelie. De architectuur vormt een geheel met de tafel en de stoel, waarop Marcus zit. De betekenis van de ‘vreemde’ architectuur is symbolisch. Markus bevindt zich in het domein van de Heer. Daar gelden de wetten van perspectief en logica niet. Om de goddelijke natuur van de afgebeelde persoon en plaats te benadrukken heeft de schilder opzettelijk de natuurlijke vormen verstoord om de toeschouwer te laten voelen dat de ikoon een andere werkelijkheid weergeeft.

Bovenaan in een rode vlam is het symbool van Markus afgebeeld: de adelaar. Soms worden in de Orthodoxe Kerk andere symbolen gebruikt.

De eerste die symbolen aan de vier evangelisten toekende was de H.Ireneus van Lyon (gestorven rond 200). Volgens hem was de mens het teken voor Mattheus, de adelaar voor Markus, de stier voor Lukas en de leeuw voor Johannes. De kerkvader Hieronymus (gestorven rond 420), wiens interpretatie eerst in het Westen en later ook in het Oosten de overhand kreeg, gaf de mens aan Mattheus, de adelaar aan Johannes, de stier aan Lukas en de leeuw aan Markus.

De ikoon is in sterke heldere kleuren geschilderd. De ikoon is afkomstig uit de Koninklijke deuren van een ikonostasecontact
     

Ikonenarchief op:RussianIcons.amsterdam