018 

Triptiek: Moeder Gods Tichvinskaja


Nummer: 018 Periode: 17e eeuw
Naam: Triptiek: Moeder Gods Tichvinskaja Grootte: 38 x 28 cm
Afkomst: Rusland Prijs: verkocht


Hoewel triptieken al vroeg in de Byzantijnse tijd voorkwamen, zijn zij in Rusland relatief zeldzaam. Ook door het gebruik op reis waren zij onderhevig aan slijtage. De oorspronkelijke bezitters van dergelijke triptieken waren uit de sociaal hogere klassen, die gewend waren te leven in een zomer- en winterverblijf. Op reis van het ene verblijf naar het andere voelden zij zich beschermd door hun “geschilderde metgezellen”.

In het midden is een uitneembare ikoon van de Moeder Gods van Tichvin. Wellicht dat deze ikoon een familiestuk was, waarvoor een ‘kastje’gemaakt is met op zijluiken, de heiligen die voor de familie een bijzondere betekenis hadden.

Bovenaan in de koepel is een voorstelling van de Triniteit. Op een met sterren bezaaide lucht is een rode wolkenrand, waarboven drie engelen aan een tafel zitten.

In de twee halve koepels van de zijluiken is de Aankondiging afgebeeld. Rechts de moeder Gods en Links en engel Gabriel die haar de aankondiging doet.

Op het linkerluik is bovenaan een voorstelling van de Nederdaling ter Helle, de afbeelding van het Paasfeest, het belangrijkste orthodoxe feest. daaronder zijn drie heiligen: links een vrouwelijke heilige, in het midden een kluizenaar, of een ‘nar om Gods wil’ en een bisschop.

Op het rechterluik staan drie heiligen bovenaan en drie daaronder. Bovenaan staan een kerkvader en waarschijnlijk het monnikenpaar Zosima en Savatij, daaronder: Johannes de Voorloper, Nikolaas en Paraskevacontact
     

Ikonenarchief op:RussianIcons.amsterdam