024 

Ikoon: November


Nummer: 024 Periode: 18e eeuw
Naam: Ikoon: November Grootte: 35 x 31,4 cm
Afkomst: Rusland Prijs:


De vaste feesten van het kerkelijk jaar en alle heiligen zijn opgenomen in een kerkelijke kalender, die zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. In de middenbyzantijnse tijd ontstonden de eerste geïllustreerde kalenders, eerst in de miniatuurkunst en daarna ook in de monumentale schilderkunst.

De oudste kalenders op ikonen dateren uit de 12de eeuw en worden in het Sinai-klooster in Egypte bewaard. In Rusland moet men wachten tot de 16de eeuw om menologische of kalenderikonen te zien ontstaan. De oudste exemplaren zijn waarschijnlijk de twee kalenderikonen van het Ikonenmuseum van Recklinghausen, die elk zes maanden van het jaar voorstellen. Pas in de 18de en vooral in de 19de eeuw worden kalenderikonen talrijker.

Kalenderikonen zijn steeds in verschillende registers opgebouwd. In de liturgie kunnen kalenderikonen weliswaar aangewend worden, maar toch ontkomt men niet aan de indruk dat kalenderikonen meer aan intellectuele dan aan godsdienstige behoeften tegemoet komen.

Onderhavige ikoon is opgebouwd uit 4 registers. De dagen zijn aangegeven door witte bolletjes, waarin de dag van de maand is aangegeven door letters. Boven ieder voorstelling staan de namen van de heiligen geschreven met zwarte letters.contact
     

Ikonenarchief op:RussianIcons.amsterdam