010 

Ikoon: Moeder Gods, onverwachte vreugde


Nummer: 010 Periode: 1827
Naam: Ikoon: Moeder Gods, onverwachte vreugde Grootte: 8 x 6,4 cm
Afkomst: Rusland Prijs: verkocht


Over het ikoontje is een zilveren oklad,  gedateerd 1827, met stadskeur van Moskou, keurmeesterNikolai Lukitsch Dubrowin, en een meester keur S.Sh. in Cyrillisch.

In de 19de eeuw komt het thema  van Moeder Gods van de onverwachte vreugde, voor het eerst voor.  De legende, die men op de ikoon ziet afgebeeld,  staat geschreven in het Boek “Runo Orosennoe” van de metropoliet van Rostov, Dimitij Tuptalo (1651-1709). Het begin van de legende die aan de voorstelling ten grondslag ligt, heeft de schilder onderaan weergegeven.

De volledige tekst gaat als volgt: “Een slechte man had de dagelijkse gewoonte de Allerheiligste Moeder Gods te begroeten met de woorden van de aartsengel:”Wees gegroet, Maria vol van genade”. Op een dag, toen hij weg wilde gaan om een misdrijf te plegen, wendde hij zich tot de ikoon van de Moeder Gods, om eerst het dagelijks gebed uit te spreken en dan te gaan.

Tot zijn grote schrik begon de ikoon te bewegen. Hij zag het beeld van Christus bewegen; uit zijn wonden vloeide bloed, zoals bij de kruisiging. De man werd bang en vertwijfeld sprak hij: O Allerheiligste Moeder Gods, wie heeft dit gedaan?

Waarop Maria antwoordt: Jij en de andere zondaars… “ .

De man bidt om vergeving en verandert zijn leven en wordt een gewetensvol en rechtvaardig man. Dit is de “onverwachte vreugde”.contact
     

Ikonenarchief op:RussianIcons.amsterdam