023 

Ikoon: Nikolaas, de wonderdoener


Nummer: 023 Periode: 1880
Naam: Ikoon: Nikolaas, de wonderdoener Grootte: 30,8 x 26,5 cm
Afkomst: Rusland Prijs: verkocht


Geen heilige is zo populair, zowel in het Oosten als in het Westen, als de wonderdoener Nikolaas, de bisschop van Myra in Klein-Azië, die in de 4e eeuw geleefd zou hebben.  Nikolaas is herkenbaar aan zijn korte grijze baard en hoog voorhoofd, teken van zijn grote wijsheid.

Een bekend gezegde in het oude Rusland was:’Als God mocht sterven, dan maken wij Nikolaas tot God’. Men geloofde dat Nikolaas als geen ander de menselijke zwakheden begreep. Hij verdedigde hen tegen ieder onrecht en beschermde hen. Hij werd patroon van talloze kerken, beroepen en genootschappen. Hij was bijna altijd aanwezig in de ikonenhoek van een russisch huis, omdat hij ook de patroonheilige van de man in huis was.

Dit is een karakteristieke klassieke ikoon van Nikolaas. Hij draagt een bisschopsstola (omoforion) en houdt een Bijbel in zijn linkerhand, terwijl hij met zijn rechterhand zegent.

Aan de rechterkant is de Moeder Gods afgebeeld, die hem zijn bisschopsstola overhandigt en aan de linkerkant is Christus, die hem een Bijbel geeft. Tijdens het eerste Concilie van Nicea zou Nikolaas een oorvijg aan Arius hebben gegeven, omdat deze laatste twijfelde aan de goddelijkheid van Christus. De Keizer en de bisschoppen wilde Nikolaas uit zijn ambt zetten, maar de Moeder Gods en Christus namen het voor hem op en gaven hem de attributen van het bisschopsambt weer terug.

De ikoon heeft een fijn bewerkte geslagen en gegraveerde oklad (beslag).  Om het hoofd van Nikolaas is een prachtig bewerkt aureool met halfedelstenen.

Zilverkeuren: 84, Moskou, 1880, keurmeester A.K, meester D.S (in Cyrillisch) = Dimitri Shelaputin.contact
     

Ikonenarchief op:RussianIcons.amsterdam