A008 

Ikoon: Moeder Gods Vladimirskaja


Nummer: A008 Periode: gedateerd 1764
Naam: Ikoon: Moeder Gods Vladimirskaja Grootte: 31 x 26 cm
Afkomst: Rusland Prijs: verkocht


De eerste ikoon van de Vladimirskaja kwam in het begin van de 12e eeuw als geschenk uit Byzantium naar Kiev en kwam later in Vladimir terecht, waar zij haar naam kreeg. In 1395 werd de ikoon naar Moskou gebracht, toen de stad belaagd werd door de legers van Timoer Lenk. Nadat de vijand was verslagen werd de Vladimirskaja in een kerk in het Kremlin geplaatst. Herhaaldelijk werd de ikoon gebruikt tegen de strijd van de Mongolen. De ikoon kreeg de ere titel: ‘Moeder van Rusland’. Nu hangt de ikoon in het Tretyakov Museum in Moskou.

Het is een lieflijke Moeder Gods, waar de nadruk gelegd wordt op de emotionele band tussen Moeder en Kind. Het Kind slaat de armen om de hals van de Moeder en drukt zijn wang tegen haar aan. Karakteristiek is ook het blote voetje dat onder zijn kleed uitsteekt.

Niet vaak vindt men een datering op ikonen aan en zeker niet bij 18e eeuwse ikonen, zoals deze is. Aan de rechterkant ter hoogte van de schouder staat de datum 1764 onder de titelinscriptie met zilveren letters geschreven tegen de groen/blauwe achtergrond.contact
     

Ikonenarchief op:RussianIcons.amsterdam