029 

Ikoon: Moeder Gods Tolgskaja


Nummer: 029 Periode: 19e eeuw
Naam: Ikoon: Moeder Gods Tolgskaja Grootte: 31 x 27,5 cm
Afkomst: Rusland Prijs: verkocht


Het type van de Tolgskaja is ontstaan naar aanleiding van een visioen dat bisschop Prochor aan de oever van de rivier de Tolga nabij Jaroslav had in 1341. Nog datzelfde jaar liet Prochor een klooster bouwen, waarvan het kostbaarste bezit een Maria-ikoon is geweest, die uit het jaar van de verschijning dateert en als de Tolgskaja bekend geworden is. De ikoon bevindt zich nu in het museum in Jaroslav.

De Tolgskaja is van het type van de Moeder Gods van de tederheid. En is het spiegelbeeld op enkele details na van  de  Maria Vladimirskaja. D.w.z. wat rechts is bij de ene afbeelding is links bij de andere, en omgekeerd. (De Vladimirskaja is het meest bekende type van de Moeder Gods van de tederheid, terwijl de Tolgskaja vrij zeldzaam is)

De ivoorkleurige gessolaag is zichtbaar op de achtergrond. Opvallend is de felrode kleur van het tuniek van het Kind, een kleur die terugkomt in de randen van de maphorion van de Moeder Gods. Het Christuskind zoekt de blik van de Moeder. De Moeder lijkt diep in gedachten.

De ikoon heeft een dubbele kovcheg. Het Russische woord (Ковчег) kovcheg betekent ‘ark’. Bedoeld wordt het uitgediepte middengedeelte van de ikoon.

Het feest van de Tolgskaja is op 8 augustus, de dag van haar verschijning.contact
     

Ikonenarchief op:RussianIcons.amsterdam