060 

Ikoon: H. Nikolaas


Nummer: 060 Periode: 19e eeuw
Naam: Ikoon: H. Nikolaas Grootte: 31 x 26,5 cm
Afkomst: Rusland Prijs:


Geen heilige is zo populair, zowel in het Oosten als in het Westen, als de wonderdoener Nikolaas, de bisschop van Myra in Klein-Azië, die in de 4e eeuw geleefd zou hebben.  Nikolaas is herkenbaar aan zijn korte grijze baard en hoog voorhoofd, teken van zijn grote wijsheid.

Een bekend gezegde in het oude Rusland was:’Als God mocht sterven, dan maken wij Nikolaas tot God’. Men geloofde dat Nikolaas als geen ander de menselijke zwakheden begreep. Hij verdedigde hen tegen ieder onrecht en beschermde hen. Hij werd patroon van talloze kerken, beroepen en genootschappen. Hij was bijna altijd aanwezig in de ikonenhoek van een russisch huis, omdat hij ook de patroonheilige van de man in huis was.

Dit is een klassieke Nikolaas voorstelling, met een bisschopsstola (omophorion) om de hals, de rechterhand zegenend en in de linker een Bijbel.

In 16e eeuwse stijl, zeer verfijnde schildering, met bijzonder kleuren palet. Zoals bij een tekening van Escher, is zijn mantel of grijs-groen met donkere kruizen en gouden decoratie of omgekeerd. Zijn beige stola heeft gouden zwart omlijnde kruizen. De Bijbel heeft een mooi gedecoreerde voorkant.

De ivoorkleurige gessolaag van de achtergrond vertoont sporen van een verloren gegaan zilver beslag (oklad).contact
     

Ikonenarchief op:RussianIcons.amsterdam