008 

Ikoon: Drie-eenheid


Nummer: 008 Periode: 18e eeuw
Naam: Ikoon: Drie-eenheid Grootte: 31,3 x 27 cm
Afkomst: Rusland Prijs:


De traditionele iconografie om de Drie-eenheid uit te beelden is gebaseerd op Genesis 18: 1-16, waarin drie Engelen als vreemdelingen een gastvrije maaltijd aangeboden krijgen van Abraham en Sara. In dit verhaal van Genesis 18:1-16 is er sprake van een mysterieuze eenheid in drievuldigheid, in de taal uitgedrukt door een door elkaar gebruik van enkelvoud en meervoud. Dit deed Augustinus schrijven: “et ipse Abraham tres vidit, unum adoravit” (Abraham zag drie mannen, maar aanbad er één)

De beroemde Troica-ikoon van Andrej Rublev, die zich nu in de Tretjakov-galerij in Moskou bevindt, was voor vele eeuwen een model en een inspiratiebron voor alle ikonenmakers.

Drie gevleugelde engelen met een staf in de hand zitten rond een tafel, die gedekt is met drie kelken. De voorstelling werd al door de theologen van de eerste eeuwen geïnterpreteerd als symbool van Het laatste avondmaal en van het sacrament van de Eucharistie.

Abraham en Sara brengen gerechten naar de tafel..

Op de achtergrond in het midden, de eik van Mamre. De eik was zowel bij de Joden als bij de heidenen een plaats van cultische bijeenkomsten. Rechts Abrahams woning uitbeeldt en links een rotspartij, waarachter zich Sodoma en Gomorra bevinden. De drie landschapselementen worden ook gezien als symbolen van de triniteit. Zo is het huis het symbool voor de wijsheid van God de Vader, de eik symbool voor de opstanding van Christus en de berg, symbool van de rots van het geloof en spirituele groei, voor de heilige Geest.contact
     

Ikonenarchief op:RussianIcons.amsterdam