176 

Ikoon: De Drie-Eenheid


Nummer: 176 Periode: 17e eeuw
Naam: Ikoon: De Drie-Eenheid Grootte: 31,2 x 26,5 cm
Afkomst: Rusland Prijs: verkocht


Het mysterie van de Drie-eenheid wordt verbeeld door de gastvrijheid van Abraham, die bij de boom van Mamre drie mannen (engelen) voor een maaltijd uitnodigde. Abraham en Sarah staan bij de tafel. Op de voorgrond wordt een kalf geslacht. Op de achtergrond een gebouw, een boom en een berg. Hoewel de engelen niet door een insciptie worden geïdentificeerd, zou Christus onder de boom zijn afgebeeld, omdat de boom het hout van het kruis symboliseert; de Vader links vóór het gebouw, dat de kerk symboliseert en rechts de heilige Geest onder de berg, die staat voor spirituele groei.

Op deze zeer uitgebreide ikonografie zien rechts Abraham, die de engel;en begroet enn uitnodigt, de voeten wast. Links bovenin: Abraham slacht een kalf en Sarah bereidt de maaltijd. Geheel boven rechts: Abraham neemt afscheid van zijn gasten.

Deze zeer fijn geschilderde 17e eeuwse ikoon, werd in de 19e eeuw in een ander paneel gezet (verplankt). Dit werd gedaan, als het hout van een ikoon beschadigd of broos was geworden. Dit procedé werd vooral toegepast bij ikonen die van grote spirituele waarde waren of gekoesterd werden in de familie of geschonken werden aan een kerk of kapel.contact
     

Ikonenarchief op:RussianIcons.amsterdam