108 

Ikoon: Moeder Gods Smolenskaja


Nummer: 108 Periode: late 16e eeuw
Naam: Ikoon: Moeder Gods Smolenskaja Grootte: 32 x 27 cm
Afkomst: Rusland Prijs:


Dit ikonografisch type, dat in Rusland bekend is onder de naam Moeder Gods van Smolenskaja, is een variant van een vroege Byzantijnse ikoon, ‘Hodegitria’genoemd (=Zij, die de weg wijst).

Volgens de legende zou de ikoon door Lukas geschilderd zijn. Toen de Byzantijnse prinses huwde met Prins Vsevolod of Kiev (1030–93) nam zij als bruidschat een dergelijke ikoon mee naar Rusland.

De ikoon kreeg de naam Smolenskaja, omdat zij bewaard werd in de Ontslapenis kathedraal in Smolensk. Door de eeuwen heen werd de Smolenskaja in Rusland zeer vereerd, vooral toen Smolensk deel ging uitmaken van de Russische staat in 1514. De ikoon zou  Rusland bevrijd hebben van de legers van Napoleon bij de slag in Borodino in 1812.

Het feest van de Smolenskaja wordt gevierd op 28 juli.

De Moeder Gods wordt zittend vanaf haar middel afgebeeld met het Kind op haar linkerarm. Het Kind kijkt recht vooruit en zegent met zijn rechterhand en houdt in zijn linker een schriftrol vast. De houding van Moeder en Kind heeft iets verhevens en vorstelijks.

Aan de achterkant een etiket met de volgende tekst: no 4639 Russian Imperial Exhibits, en een ander etiket: Hammer Galleries (August, 2-31, 1937)

Vanaf de twintiger jaren van de vorige eeuw begon de Russische staat via commissie winkels ikonen te verkopen aan buitenlanders om hun gebrek aan deviezen aan te vullen en om de religieuze kunst uit te bannen. In de jaren 30 werden door de Hammer Galleries tentoonstellingen georganiseerd van Russische ikonen.contact
     

Ikonenarchief op:RussianIcons.amsterdam