173 

Ikoon: Moeder Gods Kurkskaya


Nummer: 173 Periode: 19e eeuw
Naam: Ikoon: Moeder Gods Kurkskaya Grootte: 35,5 x 30 cm
Afkomst: Rusland Prijs: verkocht


De ikoon van de Kurkskaja werd in 1259 door een jager gevonden tussen de wortels van een boom. Toen hij de ikoon van de bodem opraapte, ontsprong daar spontaan een bron. De jager begreep de kracht van de ikoon en er werd op deze plek een kerk gebouwd. Vele wonderen vonden plaats. In 1385 vielen de Tataren het gebied van Kurks binnen en probeerden tevergeefs de kerk in brand te steken. De vandalen braken de ikoon in twee stukken, maar enige tijd later voegden de stukken zich weer onzichtbaar bijeen.

De kerk heeft de officiële feestdag op 27 november ingesteld, maar ook op 8 september en 8 maart wordt de ikoon herdacht. Op deze laatste datum in 1898 overleefde de ikoon een brand in de kathedraal, waar zij zich toen bevond.

De Kurkskaja is de beschermikoon van de Rusische krijgers en vooral van de Kozakken. Sinds de jaren 20 van de 20e eeuw is de Kurkskaja ook het symbool voor de Russen, die ver van hun land wonen. Het werd het symbool van eenheid van de Russische Kerk in het buitenland.

In de tweede Wereld Oorlog werd de ikoon in Europa veilig bewaard en kwam in 1950 terecht in de kathedraal van het Teken van de Moeder Gods in New York.

In het midden van de voorstelling is de Moeder Gods afgebeeld in de antieke biddende houding, met de armen gespreid. Op haar borst draagt zij in een cirkel Christus Emmanuel. Bovenaan is God de Vader afgebeeld en in de hoeken van de ikoon de vier evangelisten. Rondom de Moeder Gods zijn 9 profeten van het Oude Testament afgebeeld, omgeven door bloeiende wijnranken. Zij houden uitgerolde schriftrollen met hun profetieën vast. Rechts bovenaan beginnend en dan met de klok mee, zijn afgebeeld: Koning Salamon, Daniël, Jeremiah, Elias, Habakuk, Gideon, Jesaja, Mozes en Koning David.

Op de randen van deze familie ikoon zijn de Petrus en Paulus, Sergius van Radonesh en Tatiana afgebeeld. Dit zijn de naamheiligen van de opdrachtgever en zijn familie.

De ikoon is een mooi voorbeeld van de hoge schilderkunst van de Oudgelovigen.contact
     

Ikonenarchief op:RussianIcons.amsterdam