013 

Ikoon: Moeder Gods Korsunskaja


Nummer: 013 Periode: 17e/18e eeuw
Naam: Ikoon: Moeder Gods Korsunskaja Grootte: 35,5 x 31 cm
Afkomst: Rusland Prijs: verkocht


Volgens de traditie zijn alle ikonen van de Moeder Gods uit de othodoxe ikonografie afgeleid van twee ‘originele’ ikonen, die door Lukas nog tijdens haar leven geschilderd zouden zijn.

Het eerst type (Hodegitria of ‘gids’) is een vorstelijke Moeder Gods, die haar Zoon formeel presenteert aan de wereld en aandacht voor Hem vraagt door naar Hem te wijzen. Bij het tweede type (Oumileinye of ‘liefdevolle tederheid’)worden Moeder en Kind afgebeeld in een tedere omhelzing.

De enorme hoeveelheid van de verschillende ‘typen’van de Moeder Gods (waarvan er misschien wel 800 zijn)komen allemaal van deze twee prototypen.

De Moeder Gods Korsunskaja is een voorbeeld van de Oumileinye¬† (‘liefdevolle tederheid’). Zij is genoemd naar de stad Korsun, de Oudrussische vervorming van Chersonnes, de naam van de belangrijke Griekse haven- en handelsstad op de Krim, dat toen Byzantijns gebied was. Prins Vladimir de Grote zou de ikoon vanuit Korsun meegenomen hebben naar Kiev in 988.

Bij deze ikoon wordt de emotionele band tussen Moeder en Kind benadrukt. De Moeder Gods buigt diep naar haar Kind, die met zijn handjes haar maphorion (sluier) vastgrijpt. Alleen de gezichten van Moeder en Kind worden afgebeeld in een tedere omhelsing.

Dit type ikoon werd vaak in huis gebruikt voor privé devotie.contact
     

Ikonenarchief op:RussianIcons.amsterdam