489 

Ikoon: Moeder Gods Kazanskaja


Nummer: 489 Periode: 19e eeuw
Naam: Ikoon: Moeder Gods Kazanskaja Grootte: 11,7 x 10,3 cm
Afkomst: Rusland Prijs: verkocht


De Kazanskaja is een van de meest vereerde ikonen in Rusland. Volgens de legende zou in het jaar 1597 een jong meisje, Matrona genoemd, de ikoon opgegraven hebben, nadat Maria haar in een droom de juiste plaats aangewezen had. De ikoon werd in processie naar de Annunciatie-Kathedraal aldaar gebracht. Op de plaats waar Matrona de ikoon vond, werd een klooster opgericht, waar het meisje zelf ook intrad.

De ikoon speelde een belangrijke rol in de Russische geschiedenis. In 1612 vergezelde de ikoon de Russische troepen, die Moskou van de Polen bevrijdden en twee eeuwen later werd zij meegenomen op veldtocht tegen Napoleon. Tijdens de Russisch-Japanse oorlog (1904-1905) is zij verdwenen en niet zo lang geleden teruggevonden. De ikoon bevond zich in het Vaticaan. In 2005 besloot de Paus de ikoon terug te geven. Of het nu hier om de “oerikoon”gaat, of om een latere kopie daarvan is overigens onduidelijk.

De Moeder Gods van Kazan is ook zo populair omdat als de patrones van de vrouwen aangeroepen wordt. Bij een familie ontbrak zij dan ook nooit, evenmin als de H.Nikolaas als patroon voor de man.

De Moeder Gods buigt haar hoofd naar Christus, die aan de rechterkant staat. Hij zegent met zijn rechterhand en houdt een schriftrol in zijn linker. Hij kijkt de toeschouwer recht aan.

De rand met wijnranken. De ikoon heeft zwart, geel, groen en twee blauw schakeringen emaille.contact
     

Ikonenarchief op:RussianIcons.amsterdam