138 

Ikoon: Moeder Gods Kazanskaja


Nummer: 138 Periode: 19e eeuw
Naam: Ikoon: Moeder Gods Kazanskaja Grootte: 31,5 x 26,5 cm
Afkomst: Rusland Prijs: verkocht


De Kazanskaja is een van de meest vereerde ikonen in Rusland. Volgens de legende zou in het jaar 1597 een jong meisje, Matrona genoemd, de ikoon opgegraven hebben, nadat Maria haar in een droom de juiste plaats aangewezen had. De ikoon werd in processie naar de Annunciatie-Kathedraal aldaar gebracht. Op de plaats waar Matrona de ikoon vond, werd een klooster opgericht, waar het meisje zelf ook intrad.

De ikoon speelde een belangrijke rol in de Russische geschiedenis. In 1612 vergezelde de ikoon de Russische troepen, die Moskou van de Polen bevrijdden en twee eeuwen later werd zij meegenomen op veldtocht tegen Napoleon. Tijdens de Russisch-Japanse oorlog (1904-1905) is zij verdwenen en niet zo lang geleden teruggevonden. De ikoon bevond zich in het Vaticaan. In 2005 besloot de Paus de ikoon terug te geven. Of het nu hier om de “oerikoon”gaat, of om een latere kopie daarvan is overigens onduidelijk.

De Moeder Gods van Kazan is ook zo populair omdat als de patrones van de vrouwen aangeroepen wordt. Bij een familie ontbrak zij dan ook nooit, evenmin als de H.Nikolaas als patroon voor de man.

Van de Moeder Gods zijn slechts hoofd en schouders afgebeeld. Het hoofd is naar haar zoon geneigd. Daardoor is iets van de strengheid die de Hodegitria-ikonen zo kenmerkt weggenomen. Maar haar uitdrukking blijft ernstig en zonder naar haar zoon te kijken, lijkt zij na te denken over zijn lot.

Links van haar staat Christus Emmanuel, tot het middel afgebeeld. Zijn linkerhand is verborgen onder zijn tuniek, zijn rechter is opgeheven in een zegenend gebaar. Hij staat rechtop en kijkt de toeschouwer aan. Hoewel Moeder en Kind elkaar niet beroeren, zoals bij de Eleusa-ikonen, is er een verbondenheid tussen Moeder en Kind.

Op de ikoon zijn sporen van een oklad.contact
     

Ikonenarchief op:RussianIcons.amsterdam