121 

Ikoon: Hemelvaart van Elias


Nummer: 121 Periode: 19e eeuw
Naam: Ikoon: Hemelvaart van Elias Grootte: 26,5 x 22,5 cm
Afkomst: Rusland Prijs: verkocht


Deze ikoon stelt voor “de vurige hemelvaart van de profeet Elias”. Rondom de scène van de profeet Elias, die verscholen in een grot zit, worden andere gebeurtenissen uit zijn veel bewogen leven afgebeeld in de z.g. continuerende stijl, alles in hetzelfde vlak gecomponeerd (Eerste Boek der Koningen, hoofdstuk 17)

Bovenaan rijdt Elias in een vurige wagen, geholpen door een engel de hemel in, terwijl hij zijn mantel laat neerdwarelen. Elisa, zijn opvolger vangt hem op en steekt de rivier over.

Links onder: Elias wordt door een engel gewekt uit de slaap der ontmoediging.

Daarboven slaat Elias met zijn jas op het water van de rivier zodat hij over kan steken. Bovenaan achter een wolkenrand God de vader die hem ontvangt in het hemels paradijs.

Rechts boven aan een scène, die maar hoogst zelden wordt afgebeeld. ( 18: 25-38). Elias daagt de priesters van Baal uit om een offer met vuur uit de hemel te onsteken. Elias heft zijn handen in een smekend gebaar naar boven. Een vuur slaat neer uit de hemel.

Deze kleurrijke ikoon is geschilderd tegen een blauwe achtergrond. Waarschijnlijk is de ikoon is Mstera geschilderd.contact
     

Ikonenarchief op:RussianIcons.amsterdam